Cazare La Noi       

Tropaeum Traiani AdamclisiAdamclisi - Tropaeum Traiani

In zilele noastre, ruinele care se vad la Tropaeum Traiani sunt cele din secolul al IV-lea cand, in vremea imparatului Constantin cel Mare, orasul a cunoscut o ultima epoca de inflorire, iar urmele anticei asezari sunt impresionante. Prima constructie care poate fi vazuta in momentul apropierii de Tropaeum Traiani este masivul zid din blocuri de piatra fasonate ce imprejmuia alta data c tatea. Partea aflata la suprafata solului avea o grosime de 3 m, mijlocul zidului fiind umplut cu bolovani legati cu mortar. Portile, coifurile zidurilor si laturile acestora erau flancate de turnuri, al caror interior era accesibil din oras. Turnurile erau etajate (2-3 etaje). La unul dintre turnuri inca mai poate fi vazut arcul portii (care a ramas in picioare). Trecand de porti, se pot observa strazile orasului, pe care au ramas pana azi imprimate urmele carelor care treceau pe aici. Intre portile de est si de vest ale orasului era trasata vio principalis, cea mai insemnata dintre strazile de la Tropaeum, foarte lata pentru vremea aceea (14 m), dotata cu trotuare pentru pietoni si pavata cu placi din piatra. Sub strada principala se afla un canal prin care trecea conducta ce aproviziona orasul cu apa.

Interesante sunt si cele cinci basilici dintre secolele al IV-lea si al Vl-lea. Cea mai mare dintre toate poarta denumirea de Basilica Forensis (basilica Forum-ului). si astazi se mai pastreaza bazele zidurilor (groase de 1 m) si ale celor 36 de coloane, dispuse in doua siruri de cate 18, care imparteau astfel edificiul in trei nave.

Asezarea romana Tropaeum Traiani a fost edificata in paralel cu monumentul care a facut-o celebra, dedicat de imparatul roman Traian soldatilor romani care si-au pierdut viata in luptele cu dacii, purtate in aceasta regiune. Monumentul Tropaeum Traiani a fost inaugurat in anul 109. Ca si Columna lui Traian, inchinata, la Roma, razboaielor daco-romane, acesta reprezinta unul dintre cele mai pretioase izvoare istorice referitoare la evenimentele care au decis soarta vechii Dacii. El avea o forma cilindrica, de 31 m diametru si 13 m inaltime, cu un acoperis tronconic, prelungi cu un soclu din piatra, pe care era asezat asa-numitul trofeu (tropaeum), care reprezenta un soldat in armura, cu arme si prizonieri (sculptati in piatra) la picioare. La baza monumentului se afla o platforma circulara cu sapte trepte din piatra. Intreaga constructie avea 39 m inaltime. Nucleul cilindric al monumentului, realizat din blocuri de piatra, era decorat cu un rand format din 54 metope (basoreliefuri), din care mai pot fi vazute in zilele noastre 49. Acestea prezinta imagini (personaje) din timpul luptelor din 101 -102. Deasupra metopelor monumentul era decorat cu o friza cu 26 de creneluri care inconjura intregul edificiu.
In vecinatatea monumentului triumfal mai pot fi vizitate: altarul ridicat de Traian in amintirea ostasilor romani morti aici si mausoleul inchinat unui ofiter roman. Altarul are inscriptionate numele soldatilor carora le este dedicat.

Adamclisi (Tropaeum Traiani) se afla la circa 60 km vest de Constanta, pe soseaua Constanta-Cobadin-Baneasa. Aici se poate ajunge si pe drumul care porneste catre sud-sud-vest dinspre Cernavoda.

Atractii turistice Adamclisi:

Monumentul triumfal
Muzeul
Cetatea Tropaeum Traiani

Adamclisi

Cazare vile hoteluri pensiuni in apropiere:

Olltina - castru roman

Cazare Adamclisi


Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)