Cazare La Noi       

Obelisc Dealul Cetatii Alba IuliaGhid turistic Alba Iulia

Pe dealul Piatra Craivii, din apropierea orasului, au fost scoase la lumina vestigiile unei asezari dacice, regiunea inconjuratoare fiind populata de tribul dac al Apulilor, iar numele asezarii era ApUon. Acest nume a fost pastrat si in timpul stapanirii romane (sub forma de Apulum), orasul prosperand si ajungand municipium in anul 160 si colonia in 180.

In Apulum era stabilita resedinta guvernatorului Daciei Superioare, apoi a guvernatorului general al celor trei Dacii si sediul Legiunii a XIII-a Gemina. Sapaturile arheologice au pus in evidenta numeroase dovezi ale prezentei si continuitatii neintrerupte a populatiei autohtone daco-romane dupa retragerea organelor de administratie romane in anul 271. Este semnificativ faptul ca in secolele IX-XI localitatea, care purta pe atunci si numele de Balgrad (Orasul alb), constituia centrul formatiunii prestatale romanesti din regiunea cursului mijlociu al Muresului, iar in 1201 fiinta aici un "voievod" - nume preluat de la vechile formatiuni autohtone.
In evul mediu, ca si in epoca moderna, orasul Alba Iulia a trait o multime de evenimente memorabile, jucand un rol principal in viata social-politica a Transilvaniei. In anul 1599, orasul Alba Iulia, cetate de scaun a principilor Transilvaniei, este "cucerit" de Mihai Viteazul - care intemeiaza aici o mitropolie ortodoxa si care, in 1600, prin "alipirea" Moldovei, realizeaza MAREA UNIRE A TARILOR ROMANESTI.


Mai tarziu, in Alba Iulia se infiinteaza Academia de Obste (1622), se construieste Cetatea (1714-1741), are loc rasunatorul eveniment istorico-social reprezentat de tragerea pe roata a celor doi mari conducatori ai rascoalei din 1784 (Horea si Closca), iar in 1918, la 1 Decembrie, prin participarea a peste 100 000 de locuitori transilvaneni, aici se adopta Declaratia de Unire a Transilvaniei cu tara-mama, act ce consfinteste infaptuirea Stalului national unitar roman - ROMANIA MARE.

In zilele noastre, Alba Iulia se evidentiaza ca unul dintre cele mai frumoase centre urbane romanesti. Prin trecutul sau si prin bogatul si deosebit de valorosul sau potential turistic, orasul Alba Iulia atrage in toate anotimpurile fluxuri importante de turisti.

Atractii turistice:

Complexul Cetatea Alba Iulia
Catedrala romano-catolica
Biblioteca Batttiyaneum
Cladirea Colegiului Reformat
Celula lui Horea
Obeliscul Horea, Closca si Crisan
Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul
Catedrala Reintregirii
Sala Unirii
Muzeul Unirii

Cazare Alba Iulia
Ghid turistic Alba Iulia

Cazare vile hoteluri pensiuni in apropiere:

Sard - centru viticol
Tauti - cetate medievala, „Piatra Corbului"- calcare fosilifere
Cazare Ampoita - Poiana cu narcise, Cheile Ampoitei, Calcarele de la Ampoita
Cazare Ighiu - centrul „Tarii vinului"
Ighiel - Lacul Iezer, pestera Bisericuta
Telna - crama 1874
Craiva - Piatra Craivii (1 078 m), ruinele unei asezari dacice, ale unui castru roman
Galda de Jos - castel
Intregalde - in apropiere, Cheile Intregalde

Cazare Alba Iulia

 

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)