Cazare La Noi       

Crucea Eroilor - Busteni

Pe platforma de pe Saua Mare a Caraimanului, aflata la altitudinea de 2291 m, se inalta impresionanta Cruce a Eroilor, cu o inaltime de 33 m, construita, intre 1926-1928, la initiativa reginei Maria, in amintirea ostasilor cazuti in luptele de pe Valea Prahovei in timpul Primului Razboi Mondial.

Crucea, cel mai valoros monument istoric montan din Romania, unicat in Europa, a fost confectionata din traverse metalice imbinate, prin nituire, intr-o retea armonioasa; este montata pe un soclu inalt de 7,5 m, din beton armat placat cu piatra, de forma unui trunchi de piramida, in interiorul caruia este montat un generator electric care alimenteaza cele 120 de becuri de 500 W fixate pe conturul crucii.

Pe Valea Prahovei exista foarte multe monumente ridicate in amintirea eroismului de care au dat dovada romanii in luptele din Primul Razboi Mondial. In fata garii din Busteni este imortalizat caporalul Constantin Musat (1890-1917), care, desi cu bratul stang amputat, arunca spre inamic "ultima grenada". Sculptura in bronz, cu o inaltime de 1,5 m, asezata pe un soclu de 2 m, a fost realizata de I. Dimitriu-Barlad in 1928. Monumentul Ultima grenada este inchinat "eroilor din comuna Busteni cazuti in razboiul din 1916-1918".

Luptele de la Predeal si din Muntii Bucegi constituie un capitol insemnat in istoria razboiului pentru intregirea Romaniei. In august 1916, tunurile romanilor, urcate cu franghii pe crestele Costilei si Caraimanului, revarsau puhoaie de foc asupra trupelor generalului Erich von Falkenhayn desfasurate pe VarfulOmu. Alte doua tunuri de mare calibru, aflate in tunelul dintre Busteni si Azuga, impiedicau patrunderea nemtilor de-a lungul vaii. Drept razbunare, trupele germane au bombardat Busteniul, distrugand in intregime cartierul din jurul fabricii de hartie. Atunci a fost bombardata si vila din Predeal a primului-ministru Ion I.C. Bratianu. In cele din urma, soldatii romani au fost nevoiti sa se retraga de pe vale, ca urmare a situatiei inregistrate pe celelalte fronturi. "La Predeal am avut o casa. In apropierea ei era o frontiera. Acum, acea casa nu mai exista. Dar nici frontiera.", a spus la sfarsitul razboiului Ion I C. Bratianu.

Atractii Busteni:

Crucea Eroilor
Biserica Domneasca
Castelul Cantacuzino
Casa Memoriala Cezar Petrescu
Manastirea Caraiman
Alte Atractii
Muntii Bucegi
Babele
Pestera Ialomitei
Partia Kalinderu
Trasee Turistice

Busteni >>
Ghid Turistic Busteni >>

 

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)