Cazare La Noi       

Pestera Ialomitei - Muntii Bucegi

De la Babele se poate cobori cu telecabina sau pe poteca marcata la Pestera Ialomitei, situata in Cheile Pesterii de pe Valea lalomitei, la altitudinea de 1660 m, compusa din grotele Mihnea Voda cel Rau (115 m), Decebal (40 m), Sfanta Maria, La raspantie (35 m), La Lacuri (12 m), Grota Ursilor (76 m), in care au fost descoperite schelete de Ursus spelaeus, Fundul Pesterii (60 m), Galeria Apelor (75 m) si un altar in care se afla o cruce. Pe baza acumularilor de material aluvionar prezente in sectorul Grota Mare din cadrul acestei pesteri au fost stabilite fazele glaciare din Muntii Bucegi. Pestera a fost sapata de paraul Horoaba in calcarele jurasice din S-E Muntelui Batrana, la 10 km de izvoarele lalomitei.

Si in jurul Pesterii lalomitei s-au format multe povesti. Sunt unii care identifica Bucegii cu muntele sacru Kogaion si Pestera lalomitei cu cea in care Strabo ("Geografia", VII, 3, 5) spune ca s-ar fi retras Zamolxe. "Apa limpede care se scurge din Kogaion" ar putea fi Ialomita, careia getii ii spuneau Naparis. Preotii cultului lui Zamolxe, numiti "ktistai", adica "asceti", si "kapnobatai", adica "inghititori de nori", slujeau pe Muntele Kogaion, al carui nume, tradus prin "Capul Magnificului", ar face referire la Sfinxul de pe platoul Bucegilor.
Valea Prahovei

De secole, la intrarea in Pestera Ialomitei au fost construite schituri si chilii din lemn, care au ars de nenumarate ori. Se crede ca primul schit a fost intemeiat de Mihnea Voda cel Rau in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Complexul monastic Pestera a redevenit functional de cativa ani.

Bucegii ofera nenumarate atractii. Alpinistii se pot catara pe peretii abrupti ai Costilei, Vulturului, Vaii Albe, Galbenelelor, Branei, Urzicii, Policandrului, Valcelului Stancos, Tapului, Priponului, UrlatoriiMari,Caraimanului,Albisoarelor, Seaca dintre Clai, Valcelul Mortului, Valea Comorilor etc. Copiii care vor sa experimenteze alpinismul o pot face pe cele 35 de stanci de pe strada Matei Basarab din Busteni, avand marimi ce variaza de la 0,5 la 2,5 m.

Ciclistii se pot bucura si ei; in Bucegi le stau la dispozitie cateva trasee pentru biciclete de munte (MTB, mountain bike), care ajung pana pe Varful Omu sau de la Cabana Cuibul Dorului la Sinaia etc.

Atractii Busteni:

Crucea Eroilor
Biserica Domneasca
Castelul Cantacuzino
Casa Memoriala Cezar Petrescu
Manastirea Caraiman
Alte Atractii
Muntii Bucegi
Babele
Pestera Ialomitei
Partia Kalinderu
Trasee Turistice

Busteni >>
Ghid Turistic Busteni >>

 

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)