Cazare La Noi       

Maramures

Cazare Maramures Pensiuni Maramures Vile si Hoteluri, Ghid turistic

Vechea "tara" a Maramuresului reprezinta un loc "fara pereche" in peisajul romanesc. Veti descoperi aici o lume care, nefiind opaca la tehnologiile si confortul modernitatii, este inca plina de savoarea si sensurile civilizatiei taranesti de altadata.

Ghid cazare Maramures, vile, hoteluri si pensiuni in Maramures, Cazare La Noi va ofera informatii si obiective turistice, harta si trasee in Maramures.

Cat de firesc stiu morosenii sa umble printre obiectele pe care le-au mostenit din batrani si sa aiba grija de ele; pentru ei, nici unul dintre aceste lucruri nu e vetust, invechit, desuet, deci "bun de aruncat". Si de unde oare aceasta simplitate cu care stiu sa-si insuseasca ultimele"inventii"ale civilizatiei timpului nostru?

Cazare Hoteluri si Pensiuni Maramures:

Baia Mare

Izvoare - statiune climatica, sporturi de iarna
Baia Sprie - Casa Iezuitilor
Firiza - lac de acumulare
Chiuzbaia - confectionarea "cergilor"
Surdesti - biserica de lemn 1724
Sisesti - Biserica Unirii 1890

Sighetu Marmatiei

Ocna Sugatag - statiune balneoclimatica, Padurea Craiasca
Sapanta - centru etnografic, Cimitirul vesel
Barsana - biserica de lemn sec XVI
Vadu Izei - portile monumentale din lemn
Sarasau - biserica secolul XVIII
Breb - statiune balneoclimatica
Harnicesti - biserica din lemn 1770
Desesti - biserica din lemn 1770
Costiui - statiune balneoclimatica, culmea Hora
Ciulesti - biserica din lemn 1780
Craciunesti - statiune balneoclimatica

Baile Borsa

Moisei -  incendiata total 1944, ansamblu
Ieud - Biserica  din  Deal, renumitul Codice de la Ieud, Biserica din Vale
Viseu de Sus
Sacel - centru de ceramica
Borsa - biserica din lemn 1718
Salistea de Sus - cabana Popasul Izei, biserici monumente de arhitectura
Rozavlea - biserica din lemn 1760
Bogdan Voda - vestigii ale asezarii fortificate
Dragomiresti - biserica maramureseana 1385


 

Poze Maramures:

Baia Mare Maramures Baia Sprie Maramures Lacul de Acumulare Firiza Maramures Muzeul Maramuresului Sighetu-Marmatiei Maramures Memorialul Victimelor Comunismului Sighetu-Marmatiei Maramures Muntii Maramuresului Cimitirul Vesel Sapanta Maramures Viseu de Sus Maramures Viseu de Sus -  Mocanita Maramures

Va propunem un scurt periplu prin satele maramuresene cuibarite in vaile Marei, Izei, Cosaului, Viseului si Tisei. Vom urmari de-a lungul acestor asezari mirabilele metamorfoze ale lemnului... Cu ce fastuoasa risipa de imaginatie ne intampina portile gospodariilor morosene, migalos sculptate in lemn masiv cu motive care se inlantuie unul dupa altul alcatuind inegalabile "desene": discuri solare, arbori ai vietii, cruci, figuri geometrice, pasari, serpi, figuri antropomorfe.

Minunata civilizatie a lemnului este stralucit ilustrata si de celebrele biserici maramuresene. In centrul fiecarei asezari de aici se afla cate o biserica de lemn, cu turle inalte; in jurul ei se aduna, duminica, toata suflarea satului. Veti putea admira cu acest prilej o adevarata parada a costumelor populare maramuresene. Expresii ale spiritualitatii locale, bisericile din lemn din satele maramuresene Barsana, Budesti, Desesti, leud, Plopis, Rogoz, Surdesti par a fi infrant perisabilitatea elementului din care au fost mestesugite.

Comunitatile maramuresene au conservat numeroase instalatii gospodaresti traditionale - valtori, mori, horincii, pive, oloinite. Nu sunt deloc iesite din uz, simple exponate de muzeu: in preajma marilor sarbatori crestine, cand se face curatenia generala, la valtoare - "masina de spalat" a satului - se aduna toate femeile, ca sa-si spele cergile. Iar ingenioasa instalatie numita horincie serveste la obtinerea prea bine-cunoscutei horinci, dublu distilata, cu care va vor imbia negresit oamenii locului, de le veti trece pragul.

Alte atractii inedite ale Maramuresului: vechile sarbatori rurale si pastorale, precum Tanjaua de pe Mara, Ruptul Sterpelor, procesiunile de Sfanta Maria Mare de pe Valea Izei, celebrarea Zilei Mortilor (Luminatia), o plimbare cu mocanita de-a lungul Vaii Vaserului, un popas la Cimitirul Vesel de la Sapanta.

Maramuresul ne invita deopotriva si pe inaltimile muntilor sai. Statiunile Borsa, Izvoare, Mogosa sunt prevazute cu partii moderne de schi, iar Ocna Sugatag este cautata indeosebi pentru izvoarele sale minerale. Negresit sa va indreptati pasii spre Creasta Cocosilor, Cheile Tatarului, Cascada Cailor, Rezervatia Pietrosul Rodnei, lacurile Lala, Iezer, Buhaescu.

 Rezervare Hotel
Online Oriunde in Lume.

900.000 oferte de cazare
în peste 20.000 destinatii din 195 tari

 


Cazarelanoi Ro


Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)