Cazare La Noi       


Manastirea curtea de Arges, Cazare Vile Hoteluri Pensiuni Curtea de Arges

Cazare Curtea de Arges Pensiuni Curtea de Arges Vile si Hoteluri, Ghid turistic

Curtea de Argeş, (32626 locuitori in 2002) este cel mai important centru turistic de pe valea Argesului in spatiul deluros. Localitatea este atestata documentar la 1300, a fost resedinta voievodala in secolul XIII si capitala Tarii Romanesti in secolele XIV-XV, targ, centru mestesugaresc, iar in prezent este centru industrial, cultural si turistic.

Ghid cazare Curtea de Arges, vile, hoteluri si pensiuni Curtea de Arges, Cazare La Noi va ofera informatii si obiective turistice ale judetului Arges, harta si trasee in Muntenia.

Exista mai multe monumente istorice si de arhitectura: Biserica domneasca (1352, ctitorie a lui Basarab I si Nicolae Alexandru), palatul domnesc din sec. XIV-XV, Biserica episcopala ridicata de Neagoe Basarab cu decoratiuni exterioare bogate, biserici din sec. XVII-XVIII, muzee si numeroase cladiri construite la finele secolului trecut si in secolul XX in stil specific arhitecturii muscelene, Fantana mesterului Manole, lacul si numeroase puncte de agrement.

Hoteluri Vile Pensiuni in Curtea de Arges

Intalnim o varietate bogata de posibilitati de cazare in Curtea de Arges, vile, hoteluri, pensiuni, moteluri, campinguri.



Cazare
Cazare Pensiuni Vile Hoteluri Curtea De Arges

Poze Curtea de Arges:

Biserica Domneasca Curtea de Arges Biserica Domneasca Curtea de Arges Cazare Curtea de Arges Gara din Curtea de Arges Pensiuni Curtea de Arges Hoteluri Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges

Cazare vile hoteluri pensiuni in apropiere:

Suici - colectie cu piese de arta populara
Salatrucu - centru de prelucrare a lemnului
Capatanenii Pamanteni - ruinele cetatii Poienari
Musatesti - colectie etnografica, cermanica
Cazare Bradetu - statiune balneoclimaterica, schit,
Jgheaburi - biserica rupestra
Cazare Vidraru - constructie hidrotehnica monumentala
Cazare Corbeni - biserica din 1743

Manastirea Curtea de ArgesManastirea Curtea de Arges (judetul Arges)
Din fosta Manastire a Argesului, recladita intre anii 1512 si 1517, s-a pastrat pana la noi Biserica (Catedrala) episcopala cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", capodopera a arhitecturii muntene de la inceputul secolului al XVI-lea si unul dintre cele mai cunoscute edificii religioase din Romania. Aici au fost inmormantati ctitorul bisericii, Neagoe Basarab, ginerele sau, voievodul Radu de la Afumati, dar si membrii familiei regale a Romaniei, incepand cu primul rege, Carol I, si sotia acestuia, regina Elisabeta (Carmen Silva) si incheind cu atat de controversatul rege Carol al ll-lea si ultima sotie a sa, Elena Lupescu, ale caror ramasite pamantesti au fost aduse din Portugalia pentru a fi inhumate in pamantul de la Arges, in februarie 2003.

Biserica episcopala a fost inaugurata la 15 august 1517, in prezenta domnitorului Neagoe Basarab si a sofiei sale, Despina, precum si a numerosilor oaspeti, laici si clerici din Tara Romaneasca sau din afara ei. La eveniment (considerat unul de seama in lumea ortodoxa, atat de prigonita in epoca de dominatia otomana) a participat chiar patriarhul de Constantinopol, Theolept, insotit de patru mitropoliti.

Ghid Local Curtea de ArgesInfatisarea de astazi a bisericii, impresionanta prin dimensiuni si prin amploarea ei si asezata intr-un cadru natural deosebit, este rodul restaurarilor succesive, ultimele semnificative fiind executate de arhitectul francez Lecomte de Nouy, la sfarsitul secolului al XlX-lea. Daca in exterior si in privinta constructiei pro-priu-zise, restaurarea a pastrat aspectul inifial, in interior ea a dus la disparifia vechii picturi si la inlocuirea ei cu o alta, de factura diferita. Privita din afara, biserica se dovedeste a fi o construcfie in plan triconc, cu trei abside egale ca marime, una centrala si doua laterale, cu patru turle, fiecare cu opt ferestre, dintre care cele doua turle mici creaza impresia de rasucire, de inaltare catre cer. In varful turlelor sunt amplasate cruci treflate. Pronaosul este dreptunghiular si larg, latura mare fiind perpendiculara pe naos. In interior, turla pronaosului este sustinuta de douasprezece coloane. La origine, intre coloane erau amplasate icoane mari, cu doua fete, acoperite cu argint si sprijinite pe strane din lemn. De asemenea, intre pronaos si naos se afla o broderie cu fir de aur, de mari dimensiuni, care reprezenta hramul bisericii, "Adormirea Maicii Domnului". Astazi, la Arges, printre valoroasele icoane si obiecte de cult, se pastreaza moastele Sf. Filofteia, aduse de la Vidin, in perioada 1395-1396, in capitala Tarii Romanesti. Fatadele bisericii sunt impartite in doua registre de un brau cu patru ciubuce impletite (toruri). In partea superioara se pot observa arcadele oarbe, ornamentate cu sculpturi si rozete, iar in partea inferioara, panouri decorative cu motive vegetale, strapunse, din loc in loc, de ferestre. Pe una dintre fatade, o umbra rosiatica indica indica locul unde, asa cum spune legenda Mesterului Manole, iscusitul constructor al bisericii, a fost nevoit sa-si zideasca sotia, pe Ana, pentru a-si putea indeplini opera.

La mica distanta de biserica, Fantana Mesterului Manole (ridicata pe locul unde, dupa cum spune legenda, mesterul a cazut, frangandu-si aripile cu care incercase sa se salveze sarind de pe turla bisericii) aminteste vizitatorilor despre sacrificiul creatiei.

 


 



Rezervare Hotel
Online Oriunde in Lume.

900.000 oferte de cazare
în peste 20.000 destinatii din 195 tari

 

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)