Cazare La Noi       

Sibiu

Sibiu, Ghid Turistic

Primele mentiuni documentare ale Sibiului dateaza din 1192 -1196, cand asezarea este atestata sub numele de Cibinum (de la numele raului pe malurile caruia este asezat) dar inceputurile se pierd in negura vremurilor,  vatra actualului oras fiind locuita neintrerupt inca din paleolitic.  Dupa o prima construire in secolul al XVII-lea, invazia tatarilor din 1241 il va afecta profund fiind distrus in intregme apoi reconstruit. Odata cu venirea sasilor pe aceste meleaguri, la chemarea regilor unguri care vroiau sa-si consolideze stapanirea asupra Transilvaniei, mestesugurile si comertul au inflorit conducand la o prosperitate a intregii comunitati. Sibiul obtine calitatea de civitas in 1366, cand a fost pomenit pentru prima data sub numele de Hermannstadt. Dezvoltarea continua si rapida  a Sibiului l-a transformat, timp de trei secole in cea mai de seama cetate a Transilvaniei.

Principalele oiective turistice
Biserici Sibiu
Monumente istorice si arhitecturale
Muzee
Galerii de arta
Teatre
Muzica
Biblioteci
Altele

Ca si Brasovul, Sighisoara sau alte orase ardelene, cetatea datoreaza mult ca dezvoltare economica si structura colonistilor germani; el s-a impus de altfel ca cel mai important centru al populatiei germane din Transilvania. Sibiul a oferit astfel, dintotdeauna, o frumoasa lectie de toleranta si comuniune interetnica, atat intre cele trei culturi majore (pe langa romani - majoritari, cu 95%, in Sibiu traiesc germani si maghiari) cat si intre minoritati. Orasul a fost si o vatra de cultura, un important centru al stiintei. In 1544 s-a tiparit aici prima carte in limba romana " Catehismul romanesc". Aici au trait personalitati ale culturii europene - precum Nicolae Olahus, Samuel Brukenthal, Simion Barnutiu, Lucian Blaga, Emil Cioran. In Sibiu au locuit, s-au scolit sau au activat pentru o vreme mari scriitori, filozofi, artisti, oameni politici. Aici au avut loc numeroase premiere: primul spital (1292), prima biblioteca (1300), prima farmacie(1494), prima librarie (1778), primul ziar (1852).

Ramas intact dupa doua razboaie mondiale si aproape neatins de regimul comunist, Sibiu pastreaza inca spiritul si atmosfera secolelor de mult trecute. Dar orasul isi atrage vizitatorii nu numai datorita farmecului sau medieval ori datorita vietii culturale ci si prin imprejurimile sale, dintre care mentionam zona de inestimabila valoare culturala cunoscuta sub numele de "Marginimea Sibiului'." Apartin Marginimii Sibiului localitatile Boita, Sadu, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina.

Satele din Marginimea Sibiului sunt renumite pentru folclorul autentic, pentru portul popular plin de farmec si culoare, pentru sarbatorile populare si indeletnicirile pastrate din generatie in generatie. Localizarea geografica a zonei, situata la granita de sud a Transilvaniei cu Tara Romneasca si in vecinatatea Sibiului, puternic centru mestesugaresc si comercial, au oferit Marginimii Sibiului o serie de caracteristici definitorii: astfel, localitatile s-au dezvoltat prin agricultura, cresterea animalelor si mestesuguri traditionale, cu pondere deosebita pe oierit.
Zona a facut parte multa vreme, alaturi de Tara Fagarasului, situata in stanga Oltului, teritoriul Tarii Romnesti incepand cu domnitorul Vlaicu Voda pana la Vlad Tepes si marginenii au avut multa vreme legaturi stranse cu Tara Romneasca si Moldova.

Cele mai multe sate din zona si-au pastrat puternicele traditii spirituale si etno-folclorice. Peisajul geografic incantator, puritatea naturii si a oamenilor, accesibilitatea locurilor, bogatia si diversitatea patrimoniului cultural, fac din Marginimea Sibiului o zona cu un mare potential turistic.

Statiunile Paltinis, Ocna Sibiului, Bazna, Miercurea Sibiului, muntii Fagaras de la Transfagarasan pana la Valea Oltului si satele sasesti din jur, contribuie intr-o si mai mare masura la reputatia Sibiului de cea mai importanta destinatie turistica din Romania.

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)