Cazare La Noi       

Palatul BrukenthalMonumente Istorice Sibiu

Pentru orice turist, cele mai interesante obiective turistice se leaga de cele trei piete istorice din centrul vechiului oras care sunt inconjurate de centuri de fortificatii: Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.

Ele sunt legate intre ele prin pasaje inguste, de un farmec atragator si in jurul lor se desfasoara aproape intreaga viata culturala si sociala a  Sibiului. Primul nucleu al orasului a fost Piata Huet, in care se gaseste Catedrala Evanghelica, si care altadata cuprindea si actuala Piata Mica (piata mestesugarilor). In Piata Mica se gasesc cateva din cele mai importante atractii ale Sibiului: poarta de urcare in Turnul Sfatului, Podul Mincinosilor, Muzeul Franz Binder, Muzeul Emil Sigerus, Muzeul Farmaciei, Casa Luxemburg, numeroase terase si cafenele.

Turnul Sfatului - Piata Mica nr. 1 Podul Minciunilor - pasarela peste strada Ocnei
Palatul Brukenthal - Piata Mare 4-5
Turnul Gros - Bdul Corneliu Coposu
Bastionul Haller - Bdul Corneliu Coposu
Casa Artelor - Piata Mare nr. 21
Casa Haller - Piata Mare nr. 10
Casa Luxemburg - Piata Mica nr. 16
Liceul "Samuel von Brukenthal" - Piata Huet nr.5
Casa cu cariatide - Str. Mitropoliei nr.13
Turnul Pulberariei - Str. Ocnei nr.33
Turnul Scarilor - Piata Huet nr.3
Turnul Dulgherilor - Str. Cetatii
Turnul Archebuzierilor - Str. Cetatii
Turnul Olarilor - Str. Cetatii
Turnul Pielarilor - Str. Pulberariei

Pe laturile celei de-a treia piete, una dintre cele mai mari din Transilvania, se gasesc vechile case nobiliare, pastrate in forma originala, din perioada medievala dar si simbolul orasului -   Palatul Brukenthal. Latura de sud a pietii a fost declarata monument arhitectural.

Incinta cu ziduri a orasului dateaza din secolul al XIII-lea fiind ridicata dupa invazia tatara; din secolul urmator s-au conturat doua zone distincte: Orasul de Jos si Orasul de Sus, delimitate prin ziduri si turnuri care se mai pot vedea si astazi. Legatura dintre ele se realizeaza prin pasajul scarilor care inconjoara zidul vechii cetati in zona Bisericii Evanghelice. Sibiul a fost una din cele mai fortificate cetati  din Transilvania, sistemul sau de aparare numara aproape 40 de turnuri. Din liniile de fortificatie ale orasului au ramas de vizitat in zilele noastre Turnul Sfatului ( langa care se afla sediul Sfatului Orasenesc, cum se numea altadata primaria), Turnul Panzarilor (initial al archebuzierilor, construit in sec. al XVIII-lea), Turnul Olarilor, Bastionul Haller, Turnul Pielarilor, Turnul Gros si cel al Dulgherilor. Orasul Sibiu a fost cel dintai in Romania in care a fost montat un turn cu ceas, in jurul anului 1494.

Sistemul defensiv: zidurile cetatii
Primele asezari din oras dateaza inca din paleolitic; prima mentiune documentara a Sibiului apare prin secolul al XII-lea, sub numele de Cibinium dar sasii o numeau Hermannsdorf, dupa numele unui conducator de seama. La sfarsitul acestui secol s-a construit si prima incinta de aparare a asezarii, primele locuinte fiind ridicate de-a lungul actualelor strazi Faurului si 9 Mai. In secolul urmator localitatea devine orasul Hermannstadt si s-a fortificat platoul de sus, extinzandu-se perimetrul localitatii. Dupa emiterea Bulei de Aur, prin care sasilor le erau confirmate niste privilegii administrative si economice, orasul s-a dezvoltat foarte mult si sistemul de aparare s-a amplificat, ajungand sa inglobeze actuala Piata Mica; din oua incinta fortificata faceau parte doua turnuri de aparare care s-au pastrat pana astazi: Turnul Aurarilor si Turnul Sfatului. Dupa prima invazie a tatarilor se va construi a treia linie de aparare, cu 12 turnuri, amplasate de-a lungul zidurilor si prevazute cu deschizaturi prin care ieseau arcurile sau armele de foc ori se putea arunca cu apa clocotita, pietre si smoala asupra atacatorilor. Fortificatiile erau pazite de catre toti cetatenii dar turnurile erau lasate in grija breslelor. In noua centura intrau acum: Piata Mare, Piata Mica, Turnul Sfatului, Casa Sfatului. In Piata Mare se tineau targurile, diferitele reuniuni publice, festivitati, demonstratii militare, executiile publice. In Piata Mica se depozitau proviziile necesare in caz de asediu.

Mai tarziu, in afara celui de al treilea zid de aparare s-a creat si o linie de aparare naturala formata din lacuri, datorita cresterii amenintarii turcesti; apele Cibinului si canalele Stezii si Morilor erau astfel amenajate, astfel incat, la nevoie se puteau crea, prin revarsari controlate, aceste lacuri. La sfarsitul acestor transformari, cetatea era considerata cea mai puternica din Transilvania. Astfel la sfarsitul secolului al XVI-lea zidul era strajuit de 39 de turnuri si 4 turnuri-poarta.

Pentru multe din fortificatiile orasului, secolul al XIX-lea se va dovedi insa nefast pentru ca din motive in primul rand edilitare, turnuri, ziduri de aparare, case si porti mai vechi,  bastioane sunt demolate, numai doua din ele mai putand fi admirate si astazi: Haller si Soldisch.

Monumente istorice si arhitecturale
Biserici Sibiu
Muzee
Galerii de arta
Teatre
Muzica
Biblioteci
Altele
Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)