Cazare La Noi       

Filarmonica de Stat SibiuMuzica Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu

Str. Cetatii nr. 3-5
Secretariat muzical :
Tel/Fax. 0040 269/ 21 02 64
Tel. 0040 269/ 206 508
Tel. 0040 269/ 206 507
E-mail : filarmo@rdslink.ro
www.filarmonicasibiu.ro

Pentru Sibiu manifetarile muzicale au constituit permanent o parte integranta a vietii citadine. Inca in secolul al XVI-lea aici functiona una din primele scoli europene de orga, fondata de Heronymus Ostermayer. Incepand cu anul 1774, la curtea baronului Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte sustinute de o orchestra profesionista.

In 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera "Rapirea din serai", iar in 1800, oratoriul "Creatiunea" de J. Haydn. AiciĀ  au concertatĀ  mari muzicieni europeni cum ar fi: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss s.a.

In contextul existentei unui insemnat numar de muzicieni si a unui conservator de muzica, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinta Filarmonica de Stat Sibiu, institutie profesionista de spectacole si concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existenta a prezentat mii de concerte simfonice si de muzica de opera. De asemenea, un mare numar de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atat in tara, cat si in strainatate - in Franta, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.

Aici au concertat celebri interpreti romani si straini dintre care amintim: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha (Romania), Monique de la Bruchollerie si Jean Jaques Thiollier (Franta), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elvetia), Monserrat Caballe (Spania), alaturi de multi altii.

Incepand cu anul 2005 noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala THALIA, construita in anul 1787 de Martin Hochmeiester. Sala a fost distrusa de-a lungul timpului de doua incendii si a fost restaurata in anul 1990, inaugurarea oficiala avand loc in acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.

Monumente istorice si arhitecturale
Biserici Sibiu
Muzee
Galerii de arta
Teatre
Muzica
Biblioteci
Altele

Sibiu >>
Ghid Turistic Sibiu >>
Principalele atractii turistice Sibiu >>

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)