Cazare La Noi       

Palatul BrukenthalPalatul Brukenthal - Piata Mare 4-5

In structura sa actuala Muzeul National Brukenthal, considerat cel mai mare muzeu din aceasta parte a Europei, are urmatoarea componenta: Palatul Brukenthal cu Galeria de Arta si Biblioteca, Muzeul de Istorie Naturala, cu Muzeul de Istorie a Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare, Muzeul de Istorie. Galeria de Arta are urmatoarele expozitii permanente: Galeria de arta nationala, Cabinetul de Stampe, Colectia de Arta decorativa si Pinacoteca Brukenthal.

Baronul Samuel von Brukenthal, consilier intim al Mariei Tereza si guvernator al Transilvaniei, datorita sinceritatii si nivelului de cultura a fost foarte apreciat de curtea vieneza si recompensat de imparateasa cu o suma importanta, pe care impreuna cu averea personala si a sotiei a folosit-o pentru inaltarea palatului.

In anul 1817 s-a organizat la acest palat primul muzeu de arta plastica accesibil publicului, la doar 7 ani de la deschiderea Galeriei Nationale din Londra, avand initial 1090 picturi ale mesterilor olandezi, flamanzi, germani si austrieci, din colectia particulara a baronului Samuel Brukenthal, una din cele mai valoroase colectii de picturi baroce din centrul si estul Europei.

Galeria de arta  a putut fi admirata de public inca din 1790, fapt ce reprezenta o premierea europeana. Ea reuneste opere ale unor mari artisti, precum Titian, Grigorescu, Andreescu, Pallady, Corneliu Baba si Alexandru Ciucurencu, initiatori ai scolii contemporane romanesti de pictura, Rubens, Torelli, Magnasco, etc. Conform testamentului baronului, palatul cu lucrarile de arta si o biblioteca de peste 100.000 de volume, au ramas in proprietatea bisericii si au devenit muzeu.

In 1946, anul nationalizarii, unele din cele mai valoroase picturi au fost luate si duse la Bucuresti dar dupa 1989 Muzeul a reintrat in posesia picturilor iar dupa crearea conditiilor de securizare si clima acestea au revenit la Sibiu.


Turnul Sfatului - Piata Mica nr. 1 Podul Minciunilor - pasarela peste strada Ocnei
Palatul Brukenthal - Piata Mare 4-5
Turnul Gros - Bdul Corneliu Coposu
Bastionul Haller - Bdul Corneliu Coposu
Casa Artelor - Piata Mare nr. 21
Casa Haller - Piata Mare nr. 10
Casa Luxemburg - Piata Mica nr. 16
Liceul "Samuel von Brukenthal" - Piata Huet nr.5
Casa cu cariatide - Str. Mitropoliei nr.13
Turnul Pulberariei - Str. Ocnei nr.33
Turnul Scarilor - Piata Huet nr.3
Turnul Dulgherilor - Str. Cetatii
Turnul Archebuzierilor - Str. Cetatii
Turnul Olarilor - Str. Cetatii
Turnul Pielarilor - Str. Pulberariei

Monumente istorice si arhitecturale
Biserici Sibiu
Muzee
Galerii de arta
Teatre
Muzica
Biblioteci
Altele

Inapoi la Monumente Sibiu >>
Inapoi la Cazare Vile Pensiuni Hoteluri Sibiu >>
Inapoi la Principalele Atractii Turistice Sibiu >>
Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)