Cazare La Noi       

Strada Cositorarilor SighisoaraAlte Strazi si Cladiri - Sighisoara

Cotind la stanga, trecem pe langa ruinele unei vechi biserici, apoi ajungem in Piata Ratustelor, langa Turnurile Cositorarilor si Tabacarilor, de unde porneste straduta Cositorarilor. In casa de la nr. 5, Zaharia Boiu a deschis in 1861 prima scoala cu predare in limba romana din Cetate.
Casa de pe strada Cositorarilor nr. 3 este o locuinta tipica de mestesugari din secolul al XVI-lea, declarata monument istoric.

Daca de la baza Scarii Scolarilor cotim la dreapta, ajungem pe pitoreasca strada a Tamplarilor, cu foarte vechi case de meseriasi. Cladirea de la nr. 9, cu planul in forma de L, prezinta la etaj interesante incaperi boltite; in dreptul podului destul de inalt se deschide un impresionant foisor cu arcade. Casa de la nr. 24, pe a carei fatada de est este inscriptionat anul 1576, se remarca prin elemente arhitecturale specifice goticului tarziu.

Strada Tamplarilor se continua, spre Dealul Cetatii, cu strada Cojocarilor, avand un traseu destul de neregulat. Casa Gotica de la nr. 3-5 este un alt rar exemplar al arhitecturii gotice tarzii.
Paralel cu strada Tamplarilor se desfasoara strada Zidul Cetatii, care urmeaza indeaproape linia zidului de incinta al cetatii medievale.

Pe strada Bastionului, aflata in prelungirea strazii Scolii, de cealalta parte a Pietei Cetatii, este de remarcat mai ales constructia de la nr. 4 (Casa Evert), cunoscuta sub numele de Casa cu sindrila, in care in prezent functioneaza Centrul Educational Interetnic pentru Tineret din cadrul Forumului German din Sighisoara. Se pare ca a fost modificata inca din secolul al XVIII-lea de catre unul din proprietarii ei, fiind adusa la forma unei case traditionale sasesti. De curand a fost minutios renovata, astfel incat sa fie pastrate toate caracteristicile specifice unei case de mestesugar din Evul Mediu. Acoperisul se prelungeste mult spre exterior, fapt care ne indreptateste sa credem ca era folosit pentru urcarea marfurilor in pod (transformat, deci, in depozit), cu ajutorul unui scripete, direct din strada. Cladirea are planul in forma de L, parterul prezentand bolti semicilindrice; tavanele incaperilor de la etaj sunt sustinute de masive grinzi aparente.

La capatul strazii Bastionului deslusim silueta Bisericii romano-catolice, in apropierea careia a fost amenajat un fermecator parculet, din pacate destul de neingrijit. Silueta Turnului Cizmarilor imprima acestui loc mai retras - care poate fi, credem, o discreta alternativa la Piata Muzeului sau a Cetatii - un farmec aparte.

De aici putem porni pe stramta strada a Manastirii, cu casute arhaice, avand inaltimi variabile, sau putem cobori scarile care ne conduc in afara cetatii, la baza zidului de incinta. Ar fi mare pacat sa ajungeti in Sighisoara si sa ratati o plimbare de-a lungul potecilor care ii insotesc la exterior zidurile masive si inalte. Ar fi ideal sa incercati chiar o schimbare de perspectiva si sa-i admirati contururile de la mare departare, de pe unul din dealurile din vecinatate (Lunca Postei, Dealul Bradet, Platoul Breitte). Veti fi astfel martorii uimitoarelor metamorfoze ale acestei cetati medievale vazuta din diferite unghiuri. In functie de punctul in care va aflati, Turnul cu Ceas si Biserica din Deal vor deveni, rand pe rand, centrul de greutate al acestui unic ansamblu de arhitectura.

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

SighisoaraIndex Destinatii
(760 Localitati din Romania)