Cazare La Noi       

Biserica din Deal - SighisoaraBiserica din Deal - Sighisoara

Contururile greoaie si masive ale Bisericii din Deal ne atrag de departe privirea - fie ca ne aflam inauntrul cetatii, fie in afara ei. Desi deloc impresionanta, la o prima vedere, prin ornamentatia exterioara (caracterizata mai degraba prin severitate si simplitate extrema), Biserica din Deal este un monument deosebit de valoros, reprezentativ pentru istoria Sighisoarei.

Daca Turnul cu Ceas de pe platoul inferior al dealului delimita centrul comercial, de zi cu zi, al cetatii, biserica din punctul cel mai inalt al dealului (429 m) constituia, fara putinta de tagada, centrul religios al comunitatii. Prin urmare, pe fiecare din cele doua platouri (inferior si superior) ale Dealului Cetatii era amplasata cate o constructie simbolica care concentra, in felul ei, esenta universului medieval. Intre aceste doua principale coordonate - Piata Cetatii, aflata sub profana tutela a Turnului principal, al carui orologiu marca periodic scurgerea timpului terestru, impartit in ore de lucru, si Biserica din Deal, ale carei clopote aminteau, prin bataia lor prelunga si grava, ca totul se afla, in cele din urma, sub protectie divina - se desfasura intreaga viata a omului medieval.

Biserica-hala de pe platoul superior al Dealului Cetatii, unul dintre cele mai importante monumente transilvanene in stil gotic, este mentionata documentar pentru prima data in 1345 intr-un act prin care Ludovic I Angevinul confirma privilegiile locuitorilor din Sighisoara. Biserica inchinata SfantuluiNicolae a fost ridicata, apoi amplificata in mai multe etape, de-a lungul secolelor XIV si XV, pe locul unei mai vechi bazilici romanice, datand probabil din secolul al XIII-lea. Sapaturile arheologice au pus in evidenta, sub corul Bisericii din Deal, urmele unei cripte romanice.

Stabilirea precisa a fazelor de constructie este destul de problematica, specialistii neajungand nici pana in prezent la o concluzie unanima in aceasta privinta. Pe zidurile lacasului de cult s-au pastrat inscriptionate diverse date (1429,1480,1483,1488,1495,1525) care marcheaza momentele incheierii anumitor executii (pridvorul sudic, stalpii nordici, ferestrele de pe latura sudica, pictura murala de la parterul turnului, usa navei nordice, grilajul portalului sudic). Ulterior, au fost facute numeroase reparatii, dupa cum dovedesc alte date sapate in piatra zidurilor (1590, 1613, 1654, 1655, 1679, 1687, 1698,1726,1728 etc). Grav afectata de asediul cururilor din 1704 si de cutremurul din 1838, biserica a fost din nou reparata; de-abia in 1934 a fost restaurat interiorul, sub infatisarea de astazi, iar intre 1992-2003 - exteriorul.

Biserica din Deal - SighisoaraInainte de a patrunde in biserica de tip hala din varful Dealului Cetatii (deschisa vizitatorilor, va atragem atentia, doar in perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie), ii admiram aspectul exterior, inconjurandu-i zidurile severe. Deasupra contrafortilor de pe latura sudica a corului cu absida poligonala ne atrage atentia un grup sculptural in piatra, reprezentand inchinarea magilor. Acest ansamblu este format din patru elemente compozitionale, care, desi situate la distante destul de mari unul de altul, reusesc sa dea impresia de unitate; reprezinta, de altfel, unul dintre putinele elemente decorative ale fatadelor Bisericii din Deal. In pofida faptului ca au fost vizibil macinate de intemperii, cele patru sculpturi impresioneaza printr-o deosebita plasticitate si forta de expresie. Situata la marginea ansamblului, figura Fecioarei Maria cu Pruncul, prezentata intr-o atitudine gratioasa care aminteste de trasaturile stilistice ale goticului de curte de la jumatatea secolului al XV-lea, reuseste sa domine compozitia, devenind centrul acesteia.

Primul mag este prezentat in genunchi, ceilalti doi, in picioare. Este vizibila, la toate cele patru statui, grija pentru evidentierea formelor corpului omenesc, renuntandu-se la invaluirea lor in mantii cu falduri grele si largi. Mai exista un element care confera corului un aspect particular, individualizandu-1 de restul constructiei: ferestrele foarte inalte si inguste, cu elemente traforate polilobe. Aceste ferestre reusesc sa introduca o axa verticala, atat de necesara acestui corp scurt si lat, dominat de masa greoaie a acoperisului de tigla.

Biserica dispune de doua intrari: una amplasata pe latura sudica, cealalta pe latura nordica. Cel mai impresionant este portalul sudic, cu un ancadrament bogat decorat in stil gotic, lucrat de acelasi mester care a realizat si intrarile de la Biserica Neagra din Brasov si Biserica Sf Mihail din Cluj. Deasupra portalului este sculptat un potir in relief - simbolizand Sfanta Jertfa, incadrat de un fronton. In stanga intrarii se pastreaza o inscriptie latina, in care este mentionat anul 1429, probabil data inceperii/finalizarii unei faze a constructiei. Deasupra portalului nordic, la fel de frumos, desi mai discret decorat, se afla stema Sighisoarei si cea a regatului Ungariei. In stanga usii de lemn este vizibila o interesanta inscriptie W.R.U.B. 1495 (Wladislaw Rex Ungariae et Bohemiae, 1495).

Edificiul a fost construit, dupa cum presupun istoricii, prin amplificarea unei mici biserici-sala in stil romanic (peste care s-a suprapus corpul corului) pana la forma unei biserici de tip hala-gotica. Se pare ca extinzandu-se spre vest, edificiul a ajuns sa inglobeze si vechiul donjon al citadelei de refugiu care va fi existat inca din secolul al XlII-lea in varful acestui deal. Teoria inglobarii ulterioare a acestui turn in structura bisericii pe post de clopotnita este confirmata de asimetria lui, datorata unei usoare dezaxari catre sud-est. Avand forma unui patrulater cu latura de 11 m si o inaltime de 42 m, ziduri foarte groase, fara ornamentatie exterioara, cu exceptia corniselor de piatra profilata care marcheaza cele cinci niveluri, masivul si severul turn-clopotnita pare intr-adevar a face corp distinct de restul bisericii. Aceasta impresie era sporita odinioara de zidurile din piatra aparenta, zugravite insa cu prilejul actiunii de restaurare desfasurate intre 1992-2003.
Interiorul Bisericii din Deal degaja o armonie neasteptata, cu atat mai frapanta cu cat nimic din austeritatea exterioara a zidurilor greoaie nu ne lasa s-o banuim. Asupra stralucitorului si elegantului sanctuar se indreapta privirile tuturor celor care intra in biserica. in zilele frumoase de vara, prin cele cinci ferestre gotice ale acestei parti a bisericii se revarsa o lumina puternica, invaluind corul si absida poligonala in "slava lui Dumnezeu". Cele doua travee ale corului si zveltele bolti de lemn articuleaza un spatiu echilibrat, jocul dintre liniile curbe, orizontale si verticale creand o dinamica a ordonarii elementelor, care individualizeaza sanctuarul de nava principala, mai sobra; de altfel, un interesant arc de triumf separa cele doua parti ale bisericii.
In partea stanga a corului se afla un tabernacol gotic deosebit de valoros, datand probabil din secolul al XV-lea. Tabernacolul (dulapior in care se pastreaza cuminecatura) cu decor traforat, sustinut de un picior de piatra, este impodobit cu o bogata sculptura in piatra (fiale, fleuroane).

Biserica din Deal - SighisoaraIn mijlocul corului este amplasat un agheasmatar gotic din piatra, folosit, dupa trecerea sasilor la luteranism, pe post de cristelnita. Initial, agheasmatarul se afla langa intrarea in biserica; inainte de a patrunde in "casa lui Dumnezeu", credinciosii isi inmuiau degetele in apa sfintita din agheasmatar si faceau semnul crucii. Elementele decorative de tip gotic permit datarea lui in secolul al XV-lea.

Monumentalele strane de pe ambele laturi ale corului, lucrate de mesterul tamplar Johannes Reychmuth, originar din Sighisoara, sunt cele mai pretioase piese de mobilier din patrimoniul Bisericii din Deal. Decorate cu motive vegetale si animale sculptate ori cu intarsii reprezentand turnuri de cetate stilizate, aceste banci din lemn de tei sunt reprezentative pentru stilul Renasterii timpurii. Strana din partea dreapta a corului conserva o inscriptie datata 1523, interesanta marturie despre una din realitatile epocii medievale: Cine doreste sa stea in aceasta strana si nu stie latineste, sa ramana mai bine afara, daca nu vrea sa fie batut cu ciomegele.
Trei perechi de stalpi octogonali, sustinand o bolta pe nervuri in retea, delimiteaza navele. Cele doua nave laterale ale bisericii au fost aduse treptat, de-a lungul mai multor faze de constructie, la inaltimea navei principale, potrivit modelului bisericii-hala, raspandit la inceputul secolului al XV-lea de mesterii pietrari de la Kosice (Slovacia), formati la scoala lui Peter Parler, autorul domului Sf Vitus din Praga.

Pe un stalp din nava centrala a bisericii se afla amvonul (un mic balcon de unde se predica sau se citeste Evanghelia), de forma poligonala, decorat cu elemente gotice (motive polilobe in relief). Sculptat in piatra in 1480, amvonul Bisericii din Deal este impresionant prin frumusetea sa simpla si austera.

Acoperite cu var in 1776 (dupa ce in prealabil s-au facut copii exacte pe pergament, din pacate pierdute), picturile murale ale Bisericii din Deal au fost scoase din nou la iveala in urma restaurarii din 1934. Fragmentele salvate sunt vizibile in aproape toate zonele bisericii: pe peretele nordic al corului (Sf Ursula cu sageata), deasupra arcului triumfal (Naframa Veronicai sustinuta de ingeri), pe peretele de est al navei nordice (Judecata de apoi), pe peretele nordic al bisericii (tema Sf Gheorghe in lupta cu balaurul), pe bolta, deasupra stalpului nordic median (Sfantul arhanghel Mihail cantarind un suflet si alungand demonii, Evanghelistul Matei), pe peretele nordic al pronaosului (Sf. Cristofor purtandu-l pe Iisus), pe peretele sudic al pronaosului (Martiriul Sf. Erasmus), pe peretii de la parterul turnului-clopotnita (Patimile lui lsus, Sf. Franciscprimind stigmatele, scene pictate in 1488 de Jacobus Kendlinger din Sankt Wolfgang, Austria). Frescele, considerate "printre cele mai reprezentative exemple ale artei gotice tarzii din Transilvania", cu influente vizibile ale Renasterii, au fost executate de mai multi pictori, de-a lungul secolelor XIV-XVI. Pe peretele exterior al absidei se pot vedea de asemenea cateva urme de fresca, fapt care i-a indreptatit pe istorici sa presupuna ca biserica a fost odinioara pictata in intregime.

Biserica din Deal - SighisoaraBiserica din Deal pastreaza foarte valorosul altar Sf. Martin al Bisericii fostei Manastiri Dominicane, situata in Piata Cetatii, langa Turnul cu Ceas. Cele noua scene de pe panoul central si de pe cele doua canaturi ale altarului, realizat probabil in preajma anului 1515, intr-un atelier sighisorean, ilustreaza viata Sfantului Martin din Tours; aceasta pretioasa pictura de panou se caracterizeaza prin elemente stilistice specifice fazei de trecere de la gotic la Renastere.
Vechi fotografii mai pastreaza imaginea unui altar din secolul al XVII-lea, format din patru expresive sculpturi in lemn - reprezentari in marime naturala ale evanghelistilor. Potrivit traditiei locale, in locul acestora s-ar fi aflat odinioara cei doisprezece ucenici ai lui Hristos, realizati din tabla de argint, de asemenea in marime naturala, care ar fi fost jefuiti de cazaci in 1601. Putem spune ca totul indeamna la seninatate in acest interior cald, in care nuantele lemnului vechi al bancilor si stranelor pun in evidenta stralucirea stinsa a pietrei, iar fragmentele de picturi de pe pereti, inconjurate de enigmatice spatii albe, desfasoara intelesuri sacre... Sunetele orgii, privelistea, parca de muzeu, a goticelor altare poliptice aduse aici de la alte biserici sasesti din Transilvania (Saes, Cund), steagurile breslelor Sighisoarei medievale, care impodobesc balconul bisericii, fiecare in parte aduc un plus de farmec acestui loc sfant.

Subteranele Bisericii din Deal ascund si ele valori pretioase. Biserica este celebra pentru cripta veche - singura de acest fel din Transilvania - pe care o adaposteste sub cor. Aceasta reprezinta de fapt vechea bazilica romanica, datand din prima jumatate a secolului al XlII-lea, care a stat la baza Bisericii din Deal. Cripta este compusa din doua parti: o sala (avand o lungime de 10 m si o latime de 6 m) cu doua travee boltite in cruci si o absida alungita. De-a lungul peretilor coridorului subteran (cu o lungime de 10 m si o latime de 2 m) care ne conduce spre aceasta cripta au fost sapate 60 de nise in care sunt asezate sicriele celor mai instariti dintre locuitorii vechiului burg al Sighisoarei, datand din secolele XVI-XVIII.

Lapidariul aflat in partea de vest a navei nordice pastreaza cateva lespezi funerare lucrate de mesterul Elias Nicolai, decorate cu motive renascentiste in maniera baroca. Putem vedea aici pietrele de mormant ale lui Georgius Heltner (m. 1640) si Stephanus Mann (m. 1647), unul dintre primarii Sighisoarei.

Proiectul de restaurare a Bisericii din Deal din cetatea Sighisoarei sub infatisarea pe care o putem admira astazi a fost distins, in vara anului 2005, cu Marele Premiu Europa Nostra decernat de Uniunea Europeana pentru Patrimoniu. Programul de restaurare, finantat de Fundatia Messerschmidt din Munchen si de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, coordonat de Cristoph Machat, a presupus o ampla si spectaculoasa actiune de consolidare structurala a acestei valoroase biserici, care ajunsese intr-o stare avansata de degradare, dupa ce fusese abandonata la inceputul anilor '80 ai secolului trecut. In urma minutioaselor lucrari de restaurare, desfasurate de-a lungul a 11 ani, intre 1992-2003, Biserica din Deal a redevenit functionala, fiind adaptata pentru a adaposti un Muzeu al Artei Saxone si un Centru cultural romano-saxon.

Langa Biserica din Deal se afla Cimitirul Evanghelic al orasului si capela acestuia.

 

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

Sighisoara



Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)