Cazare La Noi       

Biserica Manastirii - SighisoaraBiserica Manastirii - Sighisoara

Pe platoul inferior al cetatii, la adapostul Turnului cu Ceas, se inalta Biserica Manastirii Dominicane, mentionata documentar inca din anul 1298 - cand papa Bonifacius al VlII-lea acorda o indulgenta de 40 de zile credinciosilor care participau la slujba bisericii inchinate Sfintei Fecioare Maria din localitatea Schespurch. Initial, partea nord-estica a cetatii era ocupata in intregime de cele doua manastiri ale calugarilor si calugaritelor Ordinului Dominican. Cu exceptia acestei singure biserici, ele au fost demolate in 1886, in vederea construirii Palatului Administrativ.

Din 1550, dupa secularizarea averilor manastiresti, dominicanii se vad obligati sa paraseasca Sighisoara, iar biserica este preluata de Sfatul orasului. De atunci, Biserica Manastirii a devenit principala biserica evanghelica a comunitatii sighisorene.

Martin Luther (1483-1546) este cel care a initiat in 1517 Reforma religioasa din Germania, propunand, prin Cele 95 de  teze, simplificarea practicilor religioase si urmarea mai
indeaproape a textului Bibliei. In Transilvania, biserica sasilor a fost reformata de Johannes Honterus (1498-1549), nascut Holler, un invatat umanist din Brasov. In 1543, acesta a publicat Carticica Reformei, iar in 1547, Regulamentul bisericesc al tuturor germanilor din Transilvania, cuprinzand tezele reformei evanghelice. Din 1550, Reforma va deveni obligatoriepe teritoriul stapanit de sasi (Universitas Saxonum).

Aspectul   Bisericii   Manastirii   s-a   modificat   de-a   lungul veacurilor, caci edificiul a fost construit in mai multe etape, fiind refacut de cateva ori. In a doua jumatate a secolului al XlII-lea a fost ridicata initial o biserica-sala, in stilul goticului timpuriu, amplificata, intre 1483-1515, in stilul goticului tarziu, pana la forma unei biserici-hala cu trei nave. In aceasta faza este adusa la dimensiunile actuale: lungime - 44,5 m, latime a navei - 12,6 m, latime a corului - 5,7 m.
Afectata partial de incendiul din 1676, biserica este reparata, intre anii 1677-1682; i se reface acoperisul, se toarna clopotul de deasupra corului, sunt reinaltate boltile navelor, dispuse in cruce, sprijinite de sase stalpi, este reamenajat interiorul in stil baroc, sunt construite, in 1680, altarul baroc si orga mare. Mai tarziu, in 1715, va fi construita si o orga mica.

Restaurarea bisericii, desfasurata intre 1928-1929, a presupus inlaturarea balcoanelor de lemn de pe zidurile navelor laterale si inlocuirea lor cu altele din zid, avand balustradele de lemn pictate cu motive din arta populara saseasca; tot atunci a fost desfiintata galeria de legatura {lettner) intre balcoanele laterale, care deranja armonia ansamblului deoarece traversa biserica in fata arcului de triumf.

Un anume dualism caracterizeaza complexul Bisericii Manastirii: goticele fatade, innegrite de curgerea vremii, dominate de un abrupt acoperis de tigla, ascund un interior baroc. Ferestre gotice inalte, cu doua-trei menouri, unele impodobite in partea superioara cu simboluri ezoterice, intrerup din loc in loc linia severa a zidurilor sprijinite de masivi contraforti. Pe latura sudica a bisericii ne atrag atentia trei arcuri butante sustinute de trei pile (coloane rectangulare) - un element arhitectural destul de inedit. Portalul sudic dintre contraforti, foarte modest comparativ cu cel vestic, are o impresionanta usa renascentista din lemn, decorata cu intarsii. Un coridor care facea legatura intre biserica si celelalte anexe ale manastirii inca se mai pastreaza pe latura nordica.

Biserica conserva doua ancadramente din piatra: unul gotic, din 1508, altul renascentist, realizat in 1570 de mesterul Thomas Lapicida din Sibiu.

Stralucitorul interior al Bisericii Manastirii poarta amprenta stilului baroc. Alaturarea unor extrem de valoroase obiecte de patrimoniu este de-a dreptul coplesitoare. Se pastreaza aici o cristelnita din bronz, turnata in 1440, decorata cu motive biblice, elemente heraldice, motive vegetale (flori de crin). Piesa este socotita "un exemplar de frunte al artei turnarii in bronz din Transilvania secolului al XV-lea". in absida poligonala a corului dreptunghiular se afla altarul bisericii, in stil baroc Knorpel, realizat in 1680 de doi mesteri peregrini - sculptorul Johann Vest si pictorul Jeremias Stranovius. Admirabile scene pictate decoreaza acest altar: Cina cea de Taina (de remarcat ca Apostolii sunt reprezentati prin figurile primarului si membrilor sfatului orasenesc din acea vreme!), Patimile Mantuitorului (Crucificarea, Punerea in mormant), Inaltarea; in partea laterala apar cateva sculpturi: apostolii Petru si Pavel si doi ingeri. Cei doi mesteri au construit si pictat in 1680 orga, situata in partea vestica a navelor. Biserica Manastirii detine o pretioasa colectie de covoare anatoliene (formata din 39 de piese), datand din secolul al XVII-lea. Ele impodobesc stalpii si balustradele balconului de pe latura nordica. Covoarele ca mijloc de decor sunt ceva obisnuit in bisericile lutherane, avand in vedere ca Reforma a interzis cu strictete imaginile religioase figurative.

Biserica Manastirii este inaccesibila turistilor in perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie. Daca ati ajuns in Sighisoara in timpul in care ea este in mod obisnuit inchisa si tineti totusi neaparat sa-i admirati interiorul, puteti participa la slujba comunitatii evanghelice din oras, care se desfasoara aici in fiecare duminica, la ora 10.

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

Sighisoara



Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)