Cazare La Noi       

Cetatea Sighisoarei

Cetatea Sighisoarei

De-a lungul zidurilor cetatii Sighisoarei

Situatie mai rar intalnita, in Sighisoara s-au conservat impecabil o mare parte din fortificatiile care alcatuiau sistemul defensiv al cetatii. Noua din cele paisprezece turnuri de aparare stau inca in picioare. Pe o lungime de 920 m, Dealul Cetatii este incins de vechile ziduri, pe alocuri intrerupte, de-a lungul carora se preumbla acum turistii dornici sa regaseasca ceva din atmosfera medievala.

Nu putem intelege modul de organizare a sistemului defensiv sighisorean daca nu avem in vedere cateva aspecte ale societatii medievale. Breslele domina intreaga productie a Evului Mediu; in aceasta perioada, meseriasii incep sa ocupe o pozitie centrala in cetate. Astfel, breslele se implica din ce in ce mai mult in absolut tot ce tinea de viata comunitatii, revenindu-le obligatia de a sustine material biserica si sistemul defensiv al cetatii. Fiecare breasla avea drept patron un anume sfant, avea altarul ei executat la comanda, locuri si strane proprii in biserica; celor mai bogate bresle le revenea spre aparare si intretinere cate un turn si o portiune din zidul de incinta. Astfel, fiecare turn ajunge sa fie denumit dupa breasla care il ingrijea.

In turnurile cetatii, in ale caror interioare nu se aflau decat galerii suspendate si scari mobile, stateau de obicei de straja 4-6 aparatori. Zidul de incinta, cu inaltimea de 7-10 m, era prevazut in partea superioara cu un drum de straja si guri de tragere inguste. Piesele grele de artilerie erau instalate pe bastioane. In caz de primejdie se dadea alarma, toti locuitorii, inclusiv cei din Orasul de Jos, trebuind sa se refugieze in citadela; armata, adunata in piata mica a orasului, trimitea intariri in zonele atacate de dusmani.

Alegand ca punct de plecare Turnul cu Ceas, putem urma linia fortificatiilor fie spre stanga (S-V), fie spre dreapta (N-V). In orice parte ne-am indrepta, vom sfarsi prin a ajunge din nou in locul de unde am pornit.

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

SighisoaraIndex Destinatii
(760 Localitati din Romania)