Cazare La Noi       

Casa WagnerPiata Cetatii - Sighisoara

Desi extrem de simpla, compozitia urbanistica a cetatii are un farmec aparte, nedezmintit niciodata. Plimbandu-se prin acest "muzeu viu" al Sighisoarei, turistul se pierde prin stradute inguste, pavate, care cotesc brusc, ducandu-1 spre zidul de incinta al cetatii, ori scotandu-1 in punctul de pornire. Case sasesti vechi, din secolele XV1-XVIII, cu frumoase fatade policrome, cum in putine locuri mai exista, cu ganguri boltite, din care se aud murmure de copii jucandu-se, cu muscate la ferestre, marginesc de o parte si de alta vechile stradute ale burgului.

Culorile   pastelate   ale fatadelor   caselor   sasesti   sunt   o particularitate locala transilvaneana, insa nu reprezinta propriu- zis traditia decorativa medievala. In Sighisoara, ele au fost aplicate mai tarziu, in secolul al XX-lea, de Karl Scheiner din Medias, "arhitectul culorilor ". Intre anii 1921-1934, acesta a zugravit in culori vii cladirile sighisorene, intr-un fel de "proiect-experiment al policromiei". Karl Scheiner intentiona - se zice - sa coloreze chiar si bisericile din oras. Nu se poate nega ca, anterior acestei inedite initiative, in Sighisoara existau totusi cateva case cu fatade colorate, dupa cum reiese din acuarelele de secol XIX ale pictoritei Betty Schuller, insa acestea aveau niste nuante foarte sterse.

Casele care marginesc Piata Cetatii si Piata Muzeului (din fata Turnului cu Ceas) erau locuite de nobili si patricieni bogati, care aveau un anume statut in cadrul cetatii; din randul lor erau
alesi primarii si membrii Sfatului comunal. Aspectul somptuos al acestor edificii, atat de diferit de cel al modestelor case ale mestesugarilor, este impresionant, ducandu-ne cu gandul la o comparatie cu modelul resedintelor de tip palazzini. Afectate de incendiul din 1676, cele mai multe au fost refacute dupa aceea, suferind transformari in secolul al XVIII-lea.

Casa din Piata Cetatii nr. 4 adaposteste Biblioteca Documentara, infiintata in 1684 ca Biblioteca a Scolii din Deal. Aici sunt depozitate aproximativ 30.000 de volume, unele dintre ele raritati.

Tot in Piata Cetatii sunt de remarcat fatadele baroce ale caselor de la nr. 6 (Casa Duldner) si nr. 7 (Casa Wagner).

In apropierea Pietei Cetatii, pe locul unde altadata se aflau manastirea dominicana si Turnul dogarilor se inalta Primaria orasului Sighisoara, construita in stil neorenascentist intre 1886-1888, in timpul dominatiei austro-ungare.

Pornind pe strada Scolii, larga si lipsita de sinuozitati, care ne conduce din Piata Cetatii pana la baza Scarii Scolarilor, trecem, mai intai, pe langa cateva cladiri cu o structura arhitecturala mai elaborata, eclectica, locuite candva de familiile bogate din oras, apoi ajungem in dreptul unor case care si-au pastrat infatisarea tipic saseasca.

 

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

SighisoaraIndex Destinatii
(760 Localitati din Romania)