Cazare La Noi       

Piata Hermann OberthPiata Mare (Marktplatz), azi Piata Hermann Oberth - Sighisoara

In Marktplatz se tineau, in fiecare miercuri, targurile saptamanale ale orasului. In aceasta zi, autoritatile luau masuri speciale, pentru a preintampina furturile si inselatoriile, ha porti erau asezate halebarde, care aveau rolul de a-i "speria'' pe eventualii raufacatori si de a le aminti ce pedeapsa ii paste, de vor comite vreo faradelege. In mijloc era amplasat un "magar de lemn"- o scandura ingusta, asezata pe muchie, la o anume inaltime, pe care negustorii care inselau la cantar erau obligati sa incalece, cu greutati de piatra legate de picioare. Aici se aflau si doua "casute", cu etaloanele de masuri si greutati, care stateau la dispozitia cumparatorilor care ar fi vrut sa verifice daca nu au fost cumva inselati.

Piata Hermann Oberth este legata de cetate prin panta abrupta a strazii Turnului, dominata la capatul ei de silueta de neconfundat a Turnului cu Ceas, al carui cadran, orientat spre Orasul de Jos, era singurul reper temporal al comunitatii de la baza dealului. Paralel cu aceasta se desfasoara una dintre cele mai interesante strazi ale Orasului de Jos - stradela Cetatii, de-a lungul careia sunt insirate case de mestesugari asemanatoare celor din cetate. Edificiile de pe aceasta straduta, care ne conduce pana in apropierea Galeriei Doamnelor Batrane de la poarta de intrare a Turnului cu Ceas, se remarca printr-o neobisnuita structura arhitecturala: datorita diferentei de nivel (sunt construite pe o panta foarte accentuata!), ele prezinta trei niveluri pe partea care da spre strada Turnului si Piata Hermann Oberth, si doar unul pe partea dinspre stradela Cetatii, astfel ca ceea ce este etajul al II-lea intr-o latura devine parter, in cealalta.
O alta cale de acces in cetate ne este oferita de "scara cu doua rampe" dinspre strada Octavian Goga, care se ramifica din Piata Hermann Oberth.

Pe spatiul, avand forma triunghiulara, pe care era amplasata aceasta piata, a fost amenajat in zilele noastre un parc. Din Piata porneste o axa longitudinala - strada Ilarie Chendi, care se prelungeste cu strada 1 Decembrie 1918 - socotita "coloana vertebrala" a Orasului de Jos.
Aici, la baza dealului s-au pastrat cateva case, locuite odinioara de familiile bogate ale patricienilor, care au aproximativ aceeasi vechime cu a celor din cetate.

Printre alte case-monument le mentionam pe cele din Piata Hermann Oberth nr. 26, datand dinaintea incendiului de la 1676, si din strada Horea Teculescu nr. 15-17, aflata in prelungirea strazii 1 Decembrie 1918. Acest ultim grup de case prezinta caracteristici arhaice, specifice perioadei de inceput a asezarii sasesti: forma alungita, un singur nivel, latura ingusta plasata spre strada, ferestre mici dispuse asimetric, poarta indeajuns de mare si inalta ca sa permita trecerea unui car incarcat cu fan.

Interesanta este si casa din Piata Hermann Oberth nr. 6, cu o scara exterioara din piatra care ne conduce la curtea interioara, amplasata, atipic, la nivelul etajului I. Intrarea in aceasta curte se face, ca de obicei, printr-un gang boltit, prevazut cu porti de lemn. Zidul dinspre strada este sustinut de masivi contraforti, element care o particularizeaza de restul constructiilor din jur.

Celelalte cladiri din perimetrul pietei au fost construite la o data mai tarzie, in secolul al XVIII-lea. Tot in acest secol au fost transformate cele mai multe din fatadele caselor din Orasul de Jos, adaugandu-li-se elemente simplificate specifice barocului sau stilului Zopfstil din vremea lui Iosif al II-lea.

De-abia din secolele XIX-XX se contureaza structura Orasului de Jos in forma care ni s-a pastrat pana astazi. intre 1898-1901 este ridicata, pe locul hanului de piatra La regele Ungariei, datand din secolul al XlV-lea, Casa Asociatiei Mestesugaresti (Piata Hermann Oberth nr. 15). Planurile acestei constructii, cu spectaculoase elemente neogotice si renascentiste, au fost realizate de arhitectul Hans Lentz.

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

SighisoaraIndex Destinatii
(760 Localitati din Romania)