Cazare La Noi       

Scoala din Deal - SighisoaraScoala din Deal - Sighisoara

In Descrierea Transilvaniei, opera din anul 1564 a lui Giovanandrea Gromo, comandantul garzii lui Ioan Sigismund Zapolya, este inclusa o prezentare a Sighisoarei. In acest text se face referire si la scoala orasului, cu o indelungata traditie: Aceasta cetatuie este mai repede gratioasa decat fortificata. Aici este adapostita o scoala cu dascali vrednici pentru fiecare stiinta, care sunt intretinuti de comunitate.

Vechea scoala din Sighisoara, condusa de un baccalaureus rector, este pomenita pentru prima data intr-un document mai vechi, din 1522. Existenta ei este insa mult anterioara acestei date, caci, potrivit matricolelor Universitatii din Viena, cursurile institutiei au fost urmate, in perioada 1402-1520, de 95 de studenti pregatiti la scoala din Sighisoara.

' La inceputul secolului al XVII-lea, Schola Maioris a fost mutata de la baza Dealului Scolii in varful acestuia, pe locul Liceului Joseph Haltrich de astazi. In 1619, primarul Martin Eisenburger si-a dat seama ca prima cladire in care a functionat scoala este mult prea mica pentru nevoile orasului; ca atare a construit in apropiere un alt edificiu, purtand inscriptia Schola Seminarium Reipublicae. Aici erau predate teologia, filozofia, limbile clasice (latina si greaca), muzica, matematica, astrologia. Elevii interni aveau un program incarcat, de la ora 5 dimineata la 20; la inceputul si la sfarsitul programului trebuia sa participe la o slujba religioasa.

In secolul al XVIII-lea, J. G. Schenker, rectorul scolii, a stabilit normele interne ale institutiei {Constitutia Scolii), iar P. G. Mild, un alt rector al gimnaziului evanghelic, a initiat construirea noului sediu, in stil baroc, demolat in 1901; pe locul cladirii a fost construita o alta, care a pastrat de la cea veche doar inscriptia in limba latina: Patriae filiis virtuti palladique sese voventibus sacrum ("Fiilor patriei dedicati virtutii si intelepciunii sa le fie sacru lacas").

Pana la inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial, elevii de la Scoala din Deal din Sighisoara au organizat in fiecare an, in luna mai, o serbare, la care participa tot orasul. Numele german al Sarbatorii primaverii - Scopationfest vine din latinesculscopa, care inseamna "matura", "nuia". Potrivit traditiei, la originea acestei sarbatori sta un obicei medieval: primavara, elevii erau obligati sa aduca la scoala nuiele, din care se faceau maturi, dar care erau de buna seama folosite si in scopuri "pedagogice". Prima parte a serbarii consta in defilarea elevilor de-a lungul strazilor orasului: fetele, imbracate in rochii albe, gimnazistii de la Scoala din Deal, in uniforma neagra, elevii din ciclul inferior, in camasi albe, avand pe umar coroane din frunze de stejar, se adunau mai intai in fata Casei Parohiale din Cetate, unde intonau un imn inchinat Muntilor Carpati - Wolkenhohen,Tannenrauscher (Fosnet de brazi, la inaltimea norilor); dupa aceasta, coloanele marsaluiau pe strada Scolii, treceau pe sub Turnul cu Ceas, apoi coborau in Piata Orasului de Jos (azi, Hermann Oberth), unde se intona Cantecul Transilvaniei. A doua parte a serbarii se desfasura pe platoul Breitte, unde se adunau toti locuitorii orasului, invitati aici inca de la ora 6 dimineata de formatiile muzicale ale elevilor care anuntau evenimentul pe strazile cetatii. Dupa discursurile conducatorului elevilor (Rex) si rectorului scolii, se incingea o serbare campeneasca cu gratare, vin, bere. Mesele impodobite cu flori si stegulete erau intinse sub umbrare. Se organizau intreceri sportive, se dansa, pe muzica interpretata de formatii din Sighisoara sau imprejurimi; petrecerea se incheia noaptea, foarte tarziu.

Turnul cu Ceas
Zidurile cetatii
Turnul Tabacarilor
Turnul Cositorarilor
Galeria Puscasilor
Turnul Aurarilor (demolat)
Turnul Franghierilor
Turnul Macelarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Lacatusilor si al Dogarilor (demolate)
Turnul Fierarilor
Biserica din Deal
Biserica Manastirii
Biserica romano-catolica
Scoala din Deal

Strazi, scari si case din Sighisoara
Piata Cetatii
Casa Venetiana (Casa Mann)
Casa Vlad Dracul
Casa cu Cerb
Strada Scolii
Scara Scolarilor
Alte strazi si cladiri

Orasul de Jos


Piata Hermann Oberth
Casa Rosenthal
Sinagoga
Catedrala ortodoxa
Biserica Reformata
Biserica Leprosilor (Biserica greco-catolica)
Biserica ortodoxa din Cornesti
Turnuletul La Chip
Alte atractii in Orasul de Jos

Sighisoara



Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)