Cazare La Noi       

Castelul Peles Sinaia

Castelul Peles - Sinaia

In anul 1873, principele Carol de Hohenzollern, venit la tronul Romaniei in 1866, incepea construirea castelului Peles, pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse, pe malul stang al paraului Peles, constructie care se va finaliza in anul1914; dupa moartea lui, in anul 1914 a devenit muzeu, fiind un important reper turisic din zona Valea Prahovei. Constructie monumentala, castelul Peles poate fi considerat cel mai important edificiu istoric din România iar prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea.

Carol   I   de   Hohenzollern-Sigmaringen,   primul   rege   al Romaniei, fermecat de imprejurimile Sinaiei, hotaraste in 1866 sa construiasca pe Valea Pelesului un castel care sa fie "leagan al dinastiei si garant al stabilitatii regimului monarhic constitutional". De abia pe data de 10/22 august 1875 va fi pusa piatra de temelie a monumentalei resedinte de vara, care va fi terminata, intr-o prima etapa, in 1883.

Carol I s-a ingrijit ca resedinta sa sa fie dotata potrivit standardelor epocii: electricitate furnizata de uzina electrica de pe malul paraului Peles, centrala termica, sistem de canalizare, apa curenta, post telefonic, ascensor.

Castelul PelesDupa abdicarea fortata a regelui Mihai (1947), Castelul Peles a fost transformat in muzeu (1953); vizitatorii au ocazia sa admire aici valoroase colectii de picturi si gravuri (Rembrandt, El Greco, Rafael, Correggio, Murillo, Velasquez, Tizian, Van Dick, Bruegel, Tiepolo etc), sculpturi, armuri, medalii, covoare orientale, mobila, costume de epoca, tapiserii flamande si franceze, vitralii elvetiene si germane din secolele XV-XVIII, carti rare, faianta din secolul al XVIII-lea, sticlarie franceza de la sfarsitul secolului al XlX-lea, ceramica japoneza, argintarie engleza si rusa, feronerie, gresie etc. Oricine viziteaza Pelesul e coplesit de atata fast (si mentionam ca accesul turistilor nu e permis decat intr-o treime din incaperile castelului!). Holul de primire e decorat cu sculpturi in lemn, unice in Europa, basoreliefuri din alabastru, picturi infatisand scene biblice, tapiserii din secolul al XV-lea, mozaicuri. Sala armelor adaposteste una dintre cele mai bogate colectii de acest fel din lume (peste 4000 de piese din secolele XV-XIX), in salonul de receptie admiram mobilierul indian, vasele chinezesti, usile din bronz, iar in sala florentina - candelabrele din sticla de murano, oglinzile venetiene, plafonul din lemn de tei aurit, parchetul din lemn de esente rare.

Amplasat intr-o zona de o frumusete aparte, castelul ofera privirii vizitatorilor un aspect tipic stilului neore-nasterii germane, cu influente din arhitectura castelelor elvetiene: abundenta decoratiilor si a lemnului, fatade fragmentate, linii zvelte. Parcul din jurul sau este opera fostului gradinar sef al imparatului Mexicului, arhitectul Knechtel. Terasele in trepte ale castelului sunt proiectate in stilul neorenascentist italian. Se remarca aici fantanile, statuile si coloanele care dau unitate ansamblului. Interiorul castelului reuneste elemente artistice foarte diferite: de la stilul Renasterii italiene, la rococo, baroc, hispa-no-maur, pana la Renasterea germana, care ofera nota dominanta.

Cea mai impresionanta sala a castelului este "Holul de onoare", ridicat in 1911 de arhitectul ceh Karel Liman, pe locul unei foste curti interioare. Holul se inalta pe trei etaje, fiind decorat cu o scara in spirala (din lemn), realizare a sculptorului roman N. Stanescu. Incaperea se inspira dupa o sala construita in stilul Renasterii germane aflata in Palatul de Comert din Lubeck (Germania).
Desupra lambriurilor holului (executate din lemn de nuc) exista o friza alcatuita din panouri ce reprezinta castele apartinand familiei de Hohenzollern. Plafonul holului este mobil si este impodobit cu vitralii. Un amanunt interesant cu privire la vitraliile de la Peles este ca aceste elemente de arhitectura sunt in numar de peste 100, unele lucrate special pentru Peles, altele provenite din castele si manastiri medievale germane (din secolele al XlV-lea-al XVII-lea), fiind cumparate de Carol I pentru decorarea castelului.

Sala Armelor PelesDin "Holul de onoare" se trece in "Sala armelor", decorata, ca si holul, in stilul Renasterii germane. Aici sunt expuse peste 4000 de piese de armament din Europa si din Orient (realizate in secolele al XlV-lea-al XVII-lea) si mai multe tipuri de armuri. Este de remarcat armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.

Tot in stilul Renasterii germane, cu lambriuri din lemn de nuc si pereti capitonati cu piele de Cordoba, este amenajat cabinetul de lucru al lui Carol I, la fel si biblioteca (realizata din lemn de stejar). Fermecatoare este fosta sala de muzica, devenita, in 1905, salon pentru intruniri literare. Vitraliile acesteia transpun in sticla legende populare romanesti, iar mobilierul este indian, sculptat in lemn de tec.

Salile de receptie ale castelului se deschid cu "Sala florentina", amenajata in stilul Renasterii florentine. Plafonul ei este din lemn de tei, sculptat si aurit, avand in centru o pictura - copie dupa Giorgio Vasari. Din plafon coboara candelabre din sticla de Murano. Se remarca, de asemenea, marele camin din marmura, decorat cu o copie (in bronz, la scara redusa) a sculp turii realizate de Michelangelo pentru mormantul lui Lorenzo de Medici. A doua sala pentru receptii ("a oglinzilor") este con ceputa in maniera Renasterii italiene. Oglinzile venetiene confera spatiu incaperii, iar plafonul si coloanele sunt decorate in stil antic (ionic). Sufrageria este decorata cu vitralii care prezinta scene din viata cavalerilor medievali, iar mobilierul din lemn de nuc est realizat in stilul Renasterii germane. In "Sala maura" (destinata, de asemenea, receptiilor, si decorata in stil hispano-maur) atrage atentia fantana din marmura de Cararra, care aminteste de fantanile moscheilor.

Sala de Teatru PelesSala de teatru este decorata in stil Ludovic al XlV-lea, are 60 de locuri si o loja regala. Pictura plafonului a fost realizata de Gustav Klimt. Acest pictor austriac a lucrat in tinerete, intre anii 1883-1884, la realizarea decoratiilor interioare de la Peles, devenind ulterior unul dintre cei mai importanti pictori moderni europeni. Lucrarile sale de la Peles sunt inca destul de putin cunoscute in lume.

In ansamblu, Castelul Peles numara 160 de camere si 30 de sali de baie, din care numai o parte sunt deschise pentru vizitare.

Castelul este inconjurat de sapte terase,  in care se gasesc numeroase statui, fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara de o frumusete impresionanta. In apropierea Castelului Peles se afla Castelul Pelisor.

Adresa Castelului Peles: Muzeul National Peles, Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova.
Telefon: 0244-310.918, Telefon/Fax: 0244-312.416
Email: museum@peles.ro
Website: www.peles.ro
Program vizitare Castelul Peles:
Program de vara (15 Mai - 15 Septembrie)
Luni inchis, Marti 11.00 - 17.00, Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00
Program de iarna (16 Septembrie - 14 Mai)
Luni, Marti - inchis, Miercuri 11.00 - 17.00, Joi - Duminica 09.00 - 17.00

Complexul Peles
Castelul Peles
Castelul Pelisor
Manastirea Sinaia
Cazinoul
Casa George Enescu
Casa Anastasie Simu
Casa Nicolae Iorga
Stanca Sfanta Ana
Stanca Franz Joseph
Trasee Turistice

 

Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)