Cazare La Noi       

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia - Sinaia

Manastirea  Sinaia dateaza din secolul al XVII-lea şi a fost prima construcţie din orasul Sinaia, al carui simbol spiritual este, avand o vechime de trei sute de ani.

A fost ridicata de Spătarul Mihail CANTACUZINO care  a facut un pelerinaj la Locurile Sfinte ajungand pana la Muntele Sinai si la reintoarcerea în Tara Românească, a ridicat o frumoasă mânăstire pe care a numit-o SINAIA si a inchinat-o Sfintei Fecioare Maria. Aici se gasesc mai multe obiective: Biserica mica, Biserica mare si Muzeul manastirii Sinaia. Tot el a construit primul spital din Tara Românească – Spitalul Coltea (Bucuresti), in incinta manastirii Coltea.

Manastirea Sinaia avea un dublu rol: acela de fortareata de aparare si de protectie pentru drumul comercial existent de-a lungul Vaii Prahovei care facea legatura intre doua mari orase ale epocii, Bucuresti si Brasov, iar, in al doilea rand, de a-i adaposti npe pustnicii din muntii Bucegi. Datorită pozitiei sale strategice mânăstirea a fost cotropita de numeroase ori de turci dar si de austrieci, care o vor distruge partial.

Biserica mica - a fost ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino, în stilul brâcovenesc. La început manastirea a fost construita sa adaposteasca doisprezece calugari (dupa modelul Mântuitorului Iisus Hristos care si-a ales doisprezece apostoli), dar cu timpul numarul a crescut fiind necesara construirea unei alte bisericii mai mari: Biserica mare si a unor chilii suplimentare. Biserica mare a Manastirii Sinaia a fost prima biserica electrificata din Romania.

Dar pelerinul care ajunge la Manastirea Sinaia, nu gaseste aici doar trei sute de ani de istorie ci un adevarat muzeu de arta si de spiritualitate româneasca.

In curtea vechi manastiri, lânga paraclis, se gaseste cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru al Romaniei în perioada Primului Razboi Mondial, care a avut un rol foarte important în unirea tarilor române dupa razboi. Fiind bolnav, s-a vindecat la Manastirea Sinaia, lasând prin testament dorinta de a fi îngropat la manastirea unde s-a însanatosit. Familia regala a locuit la manastire, in timpul vacantelor la Sinaia, o perioada destul de lunga. Dupa mutarea lor la castel, s-au amenajat in aceste spatii (vechi resedinte regale) un muzeu religios care functioneaza si astazi si care a fost primul muzeu religios romanesc. Muzeul contine prima Biblie tradusa si tiparita in romana la Bucuresti si o extraordinara colectie de icoane.

Complexul Peles
Castelul Peles
Castelul Pelisor
Manastirea Sinaia
Cazinoul
Casa George Enescu
Casa Anastasie Simu
Casa Nicolae Iorga
Stanca Sfanta Ana
Stanca Franz Joseph
Trasee Turistice

 





Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)