Cazare La Noi       

Delta Dunarii pelicani

Cazare Delta Dunarii Pensiuni Delta Dunarii Vile si Hoteluri, Ghid turistic

Dupa ce a strabatut, prin Europa, 2860 km, batranul Danubiu se desface in trei brate - Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, permitandu-si, dupa atata drum, un ragaz luxuriant inainte de a se contopi cu Marea Neagra. Aici, in Delta Dunarii, e un perpetuu inceput de lume: clipa de clipa, ceas de ceas, prin depunerile de aluviuni aduse de apele navalnice ale fluviului, se naste cel mai proaspat pamant al batranului continent. Fiecare zi este o intalnire cu sumedenie de fapturi ce traiesc, laolalta, doar in aceasta imensa arca a lui Noe. Pesti si fluturi, libelule, porci mistreti, serpi si caini enot, bizami si vidre, vulpi si iepuri, oi, capre si magarusi, albine ori broaste testoase alcatuiesc fabulosul peisaj deltaic, in care legea supravietuirii inseamna foamea si panda.

Ghid cazare Delta Dunarii, vile, hoteluri si pensiuni in Delta Dunarii, Cazare La Noi va ofera informatii si obiective turistice, harta si trasee in Delta Dunarii.

Cazare Hoteluri si Pensiuni Delta Dunarii:

Sulina Maliuc Letea Sfantu Gheorghe
Chilia Veche Crisan C.A. Rosetti Nufaru
Ilganii de Sus Mila 23 Periprava Tulcea

Inainte de toate, poate, miraculosul triunghi de pamant si ape se infatiseaza ca o uimitoare metropola a inaripatelor. Este suficient sa spunem, pentru a avea dintr-o data imaginea extraordinara a acestui paradis, ca prin Delta Dunarii trec cinci drumuri de pasaj ale pasarilor migratoare din Europa, Asia si Africa. Din cele 315 specii, mai bine de jumatate cuibaresc aici. Multe dintre ele sunt raritati si se afla sub protectie. Au statut de monumente ale naturii, intre altele, califarul rosu si cel alb, egreta alba, vulturul codalb, lopatarul, piciorongul, culicul mare, pelicanul comun si cel cret, corcodelul, gasca cu gat rosu, lebedele.

Peisajele sunt incantatoare, acest fascinant decor fiind sustinut de peste 1000 specii de plante. Primavara, salciile infloresc cele dintai, urmate de rapita si aliorul de balta. Din iunie, incep sa-si deschida bobocii butoiasul de apa, apoi tepuhul, lemnia, menta si tot asa, pana toamna tarziu. O desfasurare de culori cum rar poate fi vazuta in alta zare de pe continentul nostru. Nuferii, protejati si ei de lege, raman vedetele necontestate ale lumii vegetale.
In fine, in tinutul de la gurile Dunarii traiesc aproape 90 de specii de pesti. Prezente speciale sunt furnizorii de caviar, adica sturionii - morunul, nisetrul, pastruga - ei migrand din Marea Neagra in Dunare, pentru a-si depune icrele. Amatorii de pescuit sportiv gasesc ghioluri si canale ce ofera spectaculoase trofee la stiuca si somn, la salau, crap si biban, la caras, avat ori platica.

Zona Ramsar si Rezervatie a biosferei, intinsa pe 580.000 ha, Delta Dunarii este un fermecator taram cu ape, stufarisuri, grinduri si lacuri, dune de nisip si paduri de salcii, dar si un straniu colt de tara, cu o istorie palpitanta, din care nu lipsesc nici umbra legendarului Herodot, care a ajuns prin aceste locuri, nici povestile cu pirati dinspre timpurile mai apropiate. Delta Dunarii se dovedeste unica si fiindca pe intinsul ei se gasesc un sir de asezari, in care traiesc aproape 15.000 de oameni. Blonzi, cu ochi albastri, ca apa si cerul, barbatii Deltei sunt, aproape in exclusivitate, pescari.

O aparitie cu totul aparte, intre inaripatele Deltei, este corcodelul mare sau, cum i se mai spune, cufundacul. Odinioara, din "imbracamintea" lui, se confectionau foarte apreciate caciuli de dama...

Cantarete neintrecute, broastele sunt si curioase, nu gluma... Obisnuite sau testoase, broastele fac parte clin familia vietatilor pe langa care nu treci niciodata indiferent.

Vidra nu lipseste nici ea din aceasta teribila arca a lui Noe, care este Delta.
Unul dintre cele mai impresionante cuiburi - o adevarata capodopera in domeniu - este mesterit de pitigoiul pungar. Pare, desigur, incredibil: starcul de noapte doarme in aceasta pozitie!

Cand plutesc pe apa, lebedele par niste jucarii: cand zboara scot un zgomot ca de trompeta. Egtreta mare, pasarea ogorului, cormoranul, lopatarul, raveanca, egreta mica, rata salbatica fac parte din peisajul deltei.

In zona Rosca-Buhaiova-Hrecisca unde si cuibaresc primavara se afla cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Circa 6000 de exemplare. Pelicanii creti sunt mai putin numerosi decat pelicanii comuni. Ei cuibaresc pe plauri, care se pot gasi chiar in mijlocul unui ghiol. Dupa un parcurs de 2860km, apele Dunarii se varsa in marea Neagra. Intalnirea isi are desigur romantismul ei... Si dunele de nisip din preajma satelor Caraorman ori Letea se intrupeaza privelisti ce par de prin alte parti de lume.

In vegetatia ata de bogata a padurii Caraorman, cu note luxuriante, stejarul ramane totusi, un rege al locului.

Pescarul bun de tanar se cunoaste. indeletnicirea nu-i, insa, deloc usoara...

Un adevarat rai al florilor: de la cele ale ciulinilor pana la orhidee. Asta pe grinduri. Apa este a nuferilor, un adevarat simbol nu numai al Deltei, ci si al frumusetii, in general.

Pescarii se scoala cu noaptea in cap, pe la ora doua-trei dimineata, se urca in barci si pleaca sa "scuture" sculele. Adica, sa vada ce peste s-a prins in vintire si setei. Cand descurca plasele, pentru a le pune la uscat, le place sa fie impreuna, mai schimba si ei cate o vorba...
O parte din recolta unei zile. Un crap frumusel, pe care pescarii il prepara, nu de putine ori, si "la protap".

Nu poate exista locuitor al Deltei care sa n-aiba barca la poarta. Pe uscat, barca este ridicata pe mal doar atunci cand trebuie reparata.

In localitatile din Delta traiesc, alaturi de romani, lipoveni (rusi) si hoholi (ucraineni). Vesele de felul lor, in zilele de sarbatoare femeile de aici sunt neintrecute la dans si cantece corale.
Dintre diversele animale ale localnicilor, nu lipsesc nici magarii. Supusi si discreti, ei sunt numai buni pentru mici carausii locale. Cine ii iubeste le cunoaste si tandretea, si faima biblica...

Monumentul inchinat Razboiului de independenta din 1877 este unul dintre reperele care atrag aproape toate grupurile de turisti ce ajung la Tulcea. De aici pornesc, pe drumuri de ape, mai toate calatoriile care nu se mai uita niciodata...

 

 



Rezervare Hotel
Online Oriunde in Lume.

900.000 oferte de cazare
în peste 20.000 destinatii din 195 tari

 


Cazarelanoi Ro


Index Destinatii
(760 Localitati din Romania)